Samoostvarenje

Kada prakticirate poštenje, iskrenost i nevezanost, rastete u svjesnosti.



Jedan od najlakših načina da me spoznate," kaže Maitreja, "je da budete pošteni u mislima, iskreni u svojemu duhu, da hranite tijelo ispravnom hranom i da se vježbate u nevezanosti. Tako stvarate harmoniju. Kada iskusite Sebstvo u sebi i spoznate da ste besmrtno biće, posve odvojeno od uma, duha i tijela, naučite ćete kreativno i svjesno koristiti te Božje hramove. Tome automatski slijedi proces iscjeljenja."

"Um, duh i tijelo su vam dani da izrazite moje Biće i Postanje u misli, govoru i djelovanju. "Svako djelo izvedeno s nepoštenim umom, neiskrenim duhom i s vezanošću je destruktivno. Na primjer, kada mislite jedno, govorite drugo, a radite nešto treće, vi ste izgubljeni. Pošten um vodi do poštenog govora i poštenog djelovanja. Takav sklad vodi do mira i sreće. "Bez obzira da li ste svetac ili lopov," savjetuje Maitreja, "započeti možete odmah."

No ljudi pitaju, "Kako da započnemo? Kako da se vježbamo u iskrenosti?" Razmotrite često korišten izraz "srdačno razgovarati" s nekim (op. p. - eng. having a heart-to-heart talk), odgovara Maitreja. Što to znači? Znači, da se pokazujete onakvima kakvi zaista jeste, da komunicirate iz središta - svojega središta - iz Sebstva. Vježbajte se u tome. To će preobaziti vas i ljude oko vas.

Srce uvijek ostaje neokaljano i netaknuto; ono je sjedište duše. Um je taj koji nas vodi na krivi put. Mir, blaženstvo, sreća i dražest su osobine srca. "Ako se uskladite s 'osjećajima srca'," poučava Maitreja, "možete iskusiti svoju prirodnu nevinost, nevinost koju ste imali kao dijete. Ne 'vizualizirajte' srce. Jer to je samo um koji sa svjetiljkom pokušava pronaći izvor svjetlosti."


Maitreja poučava da svatko treba svoj 'unutarnji prostor', u kojem nema smjera, nitko vam ne govori kamo morate ići i što morate učiniti. Nitko vas ne može voditi. Rodili ste se da bi bili svjesni sebe, da bi spoznali Majstora u sebi. Vaš unutarnji prostor je posvećen. U njemu se razrješavaju sve stvari, svi problemi. To je mjesto kamo idete kada kažete svojoj braći da ste umorni, prestrašeni, da vam je 'dozlogrdilo', kada želite biti u miru sami sa sobom da biste postavili stvari na svoje mjesto.

Maitraja kaže: "Taj prostor vam je bio dan zato, da se razriješe konfuzija i kaosa oko vas. Taj prostor nikada ne smijete prepustiti nikome, osim vašem pravom Sebstvu. Meditacija je zapravo putovanje natrag u taj prostor, da bi našli mir i sreću."

Budite to što jeste
"Budite to što jeste," govori nam. "Nemojte slijediti jedni druge. Ako se vježbate u poštenosti uma, iskrenosti duha i nevezanosti, spoznat ćete svoje Sebstvo, spoznat ćete mene, spoznat ćete Gospoda." Ako slijedite druge umjesto da budete ono što jeste, gubite svoju iskru i ne možete odražavati svjetlo individualnosti. Bez tog svjetla nije moguć nikakav napredak u životu.

Slijediti drugoga znači kopirati, oponašati ili se poistovjećivati s njim i na način zaboravljati na svoje pravo Sebstvo. Kao primjer možete uzeti popularne zvijezde iz zabavne industrije. Mnogi obožavatelji pokušavaju se odjevati i ponašati kao te zvijezde, no to ih ne vodi do sreće ili ispunjenja.

Zadatak Majstora je probuditi Sebstvo u nutrini. Kada vi sami spoznate Sebstvo, možete buditi druge, pomagati im da učine isto. Buditi druge, međutim, ne znači bacati svoju sjenu na njih. Kada se Sebstvo probudi, čovjek se prirodno počne razvijati, ispunjava svoju sudbinu i uživa u Gospodovim blagoslovima. Na taj način je moguće poštovati brzinu kojom se razvija svaka osoba: "Neka pogan vjeruje u kamen, jer bez Gospoda ne bi postojao nijedan kamen." Ono što je važno jest ispravan pravilan odnos između Sebstva i uma, duha i tijela.


"Ostanite otvoreni," kaže Maitreja. "Uživajte u životu. Kada uživate u životu to je kao da sjedite na plaži gledajući na veliki ocean. U tom trenutku u sebi doživljavate vedrinu, smirenost i nevezanost. Ne mislite na vaš bankovni račun u tom trenutku. Nitko vam ne drži prodike u tom trenutku. Dar života cvate u vama. Iskusite to i shvatit ćete da ste jedinstvena osoba. Vi ste jedinstveni u cijeloj kreaciji."

Što god da radite u životu, poučava Maitreja, pri tome vježbajte nevezanost i tako ćete postići ravnotežu. Iskusit ćete životne sile koje će prolaziti kroz vaš um, duh i tijelo, ali nećete biti u njihovoj vlasti. "Kada vam to uspije, otvorit će se 'treće oko' i moći ćete osjetiti ono što se događa oko vas te predvidjeti događaje." Sudbina i razvoj svakoga je da dosegne to stanje.

Nevezanost je proces u kojem se čovjek prestaje poistovjećivati s materijalnim aspektom (tijelom), s misaonim aspektom (umom) i s energetskim aspektom odnosno aspektom moći (duhom) te tako spoznaje i postaje Sebstvo.

Sebstvo je beskonačno, svjesnost je beskonačna, međutim, um, duh i tijelo imaju svoj početak i kraj. Zakoni stvaranja su u umu; univerzalna energija je u duh; mjesto u kojem se stvaranje materijalizira je fizičko tijelo. Uz pomoć nevezanosti Sebstvo doživljava pojave u umu, duhu i tijelu bez da postaje ovisno čudesnim moćima za koje su ta tri sredstva sposobna.

U biti nevezanost je ta koja Sebstvo, kada promatra Božje moći, spašava da ne bude zarobljeno u životnim okovima.

Ako se ne prepoznajete kao Sebstvo, međutim, možete postati navezani na tijelo, um ili duh. Ako ste navezani na tijelo, otkrit ćete da materijalnim željama i osjetilnim užicima nema užitka ni kraja. Pohlepa raste, traženje se nastavlja i zadovoljenje vam neprestano izmiče. Kada ste nenavezani, Sebstvo doživljava te moći i u isto vrijeme omogućava ispunjenje božanske svrhe. Posjedovati ne znači samo pogrešno koristiti, već i pogrešno usmjeravati i kočiti.

Pravi duhovni iscjelitelji, na primjer, puštaju Gospoda da djeluje kroz njih, no pri tome ostaju nevezani kako za uzrok (Gospodovu volju) tako i za posljedicu (ozdravljenje određene osobe). Radi toga je važno ostati nevezan kako za uspjeh tako i za neuspjeh. Neke osobe ozdrave; neke ne ozdrave. Ako ništa ne prisvajate, ponos se ne može rasplamsati i sve je usklađeno s duhovnim zakonom. Vi niste oni koji iscjeljuju, Bog iscjeljuje. Sebstvo to zna. Obavljajte svoj posao s nevezanošću i rezultate prepustite Gospodu.

Ovladati nevezanošću je umjetnost. Pomoću nje znanstvenici će naučiti zakone fizike i kemije (zakone stvaranja) i primijeniti ih na način da stvaraju stvari koje su usklađene s Bogom. Umjetnik će uz pomoć nevezanosti moći opisati Boga kroz svoja vlastita iskustva. Svi smo mi promatrači u ovoj golemoj kreaciji. Ako promatramo s jakim osjećajem nevezanosti, pronaći ćemo u njoj ljepotu, ravnotežu i sklad.

Nenavezanost je najmoćnija 'droga'. Ona postaje tako djelotvorna da čini Sebstvo imunim na sve procese i postupke uma, duha i tijela. Bez nevezanosti nema spasenja.

Čak i lopov može iskusiti svjesnost koja dolazi uz nevezanost. Ako se sretnete s lopovom, kaže Maitreja, ne propovijedajte mu; neće djelovati. Poučite ga da bude pošten o tome što radi. Tako će postupno steći nevezanost. Nevezanost omogućava da misterije života postanu jasnije i lopov će s nevezanošću na posljetku shvatiti da se um odziva na određenu misaonu tvorbu.

Nema komentara:

Objavi komentar